30 Σταχυολογήματα πατέρα Παισίου


Λόγοι γεμάτοι από σοφία και γνώση εκπέμπονται από το στόμα του γέροντα παισίου.Άνθρωπος φτωχός από κοσμικά πτυχία (απολυτήριο δημοτικού σχολείου )αλλά πλούσιος σε άλλα χαρίσματα πνευματικά που απέκτησε ύστερα από πάρα πολύ αγώνα ενάντια στην φύση του κακού,βαδίζοντας ταυτόχρονα στα μονοπάτια της προσευχής και τέλειας αφιερώσεως στον θεό.Και ο θεός του χάρισε πολλά…Παρακάτω παραθέτουμε μερικά λόγια σοφά που είναι χρήσιμα για όλους..

1 « Ρίξτε το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα σας στη Προσευχή, γιατί αυτή μας κρατάει σε επαφή με το Θεό και η επαφή αυτή πρέπει να είναι συνεχής ».

2 « Όσο περισσότερο ζει κανείς τη κοσμική ζωή, τόσο περισσότερο άγχος κερδίζει. Μόνο κοντά στο Χριστό κανείς ξεκουράζεται, γιατί ο άνθρωπος είναι πλασμένος για το Θεό! Εκεί είναι το φυσικό του, να βρίσκεται με το Θεό ».

3 « Η καρδιά καθαρίζει με δάκρυα και αναστεναγμούς. Ένας αναστεναγμός με πόνο ψυχής ισοδυναμεί με δυο κουβάδες δάκρυα ».

4 « Οι σημερινοί άνθρωποι παρότι τα έχουν όλα έχουν μεγάλη λύπη.Τους λείπει ο Χριστός γι'αυτό διακατέχονται από αυτή τη λύπη».

5 « Εκείνος που αγωνίζεται πολύ καιρό και δε βλέπει πνευματική πρόοδο, έχει υπερηφάνεια και εγωισμό. Πνευματική πρόοδος υπάρχει εκεί που υπάρχει πολλή ταπείνωση ».

6 « Ο Θεός παρακολουθεί τη καρδιά μας και ελέγχει το περιεχόμενό της. Να εξετάζουμε συνεχώς τον εαυτό μας, να μετανοούμε για το παρελθόν και να φοβόμαστε τις αδυναμίες μας. Να μην χάνουμε όμως την ελπίδα της σωτηρίας μας ».

7 « Ποτέ να μην κατακρίνουμε. Όταν βλέπουμε κάποιον να πέφτει στην αμαρτία, να κλαίμε και να παρακαλάμε το Θεό να τον συγχωρέσει ».

8 «Για να πάει κανείς στον γλυκό Παράδεισο,πρέπει να φάει πολλά πικρά εδώ,να έχει το διαβατήριο των δοκιμασιών στο χέρι».

9 « Όταν μας κυριεύει ο εγωισμός, μικρό θέμα μεγάλος καυγάς ».

10 « Εκείνος που βοηθά τον πλησίον του, λαμβάνει βοήθεια από το Θεό. Εκείνος που κατηγορεί τον συνάνθρωπό του με φθόνο, έχει κατήγορό του το Θεό ».

11« Οι κοσμικοί άνθρωποι ισοπέδωσαν τη ζωή κι έχουν ισοπεδωθεί » .

12 « Ποιος ενδιαφέρεται σήμερα για τον άλλο; Κανείς. Όλοι ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας, για τον άλλο τίποτα. Γι’αυτό θα δώσουμε λόγο. Γιατί ο Θεός που είναι όλος αγάπη δε θα μας συγχωρέσει αυτή την αδιαφορία για τον πλησίον μας ».

13 « Αν δεν κατορθώνουμε να μεταστρέψουμε τουςάλλους στο καλό, να μη χαλάμε τις καρδιές μας».

14 « Δώστε εξ’ ολοκλήρου τη καρδιά σας στο Θεό, όχι στο κόσμο. Εκείνος που έχει δώσει τη καρδιά του στο κόσμο, είναι εχθρός του Θεού ».

15 « Ο άνθρωπος που κινείται από το συμφέρον του μόνο, είναι άχρηστος άνθρωπος ».

16 « Να ζείτε σε διαρκή δοξολογία και ευχαριστία προς τον Θεό, διότι μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αχαριστία και μεγαλύτερος αμαρτωλός ο αχάριστος ».

17 « Ο χρόνος μας δόθηκε από τον Θεό για να κάνουμε καλή χρήση αυτού, αγωνιζόμενοι συνεχώς για τη σωτηρία της ψυχής μας ».

18 « Όταν κανείς φοβάται το θάνατο, τον κυνηγάει ο θάνατος».

19 «Όταν πονάει κανείς για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο και προσεύχεται, τότε βοηθιούνται οι άνθρωποι, χωρίς να παραβιάζεται το αυτεξούσιο».

20 « Η αμαρτία έχει γίνει μόδα».

21« Να βρείτε έμπειρο πνευματικό για να σας δώσει κατεύθυνση. Μετά να κάνετε υπακοή και να βάλετε ένα πρόγραμμα. Να μελετάτε, αλλά να μην ερμηνεύετε μόνοι σας αυτά που διαβάζετε. Να ρωτάτε τον πνευματικό σας».

22 « Η μεγαλύτερη χαρά προέρχεται από τη θυσία. Όσοι ζουν την κοσμική ζωή, αποταμιεύουν άγχος. Όταν ο άνθρωπος ζει πνευματικά, χαίρεται».

23 « Όσο γίνεται ο καθένας μας να γίνεται καλύτεροςγια ν' απλωθεί το καλό»

24 « Δεν πρέπει ν' αγωνιούμε για το κακό».

25 « Μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η αυτοπεποίθηση είναι μέγα εμπόδιο στη Θεία Χάρη. Εμπιστοσύνη απόλυτη να έχουμε μόνο στο Θεό. Όταν εμείς εναποθέτουμε τα πάντα σε αυτόν, ο Θεός υποχρεώνεται να μας βοηθήσει ».

26 « Ό,τι δε γίνεται ανθρωπίνως να το αναθέτουμε στο Θεό. Είναι εγωιστικό να επιμένουμε».

27 « Όταν σας αδικούνε, αυτό να το δέχεσθε σαν μια μεγάλη ευλογία».

28 « Όταν κάτι δεν πάει καλά στα παιδιά, πάντα κάτι φταίει. μήπως φταίει το παράδειγμα μας; Μήπως φταίνε τίποτε κακά θεάματα, τίποτα άσχημες πράξεις, άσχημα λόγια μέσα στο σπίτι; Πάντως την ευσέβεια στα παιδιά τη δίνουμε με το γάλα και όχι με την ξηρά τροφή. Ποτέ με πίεση και προσταγή. Και προπαντός με το παράδειγμα μας».

29 « Ν' αγιάζετε τη ζωή σας. Όταν η νοικοκυρά λέει την ευχή κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού, όλα αγιάζονται και το φαγητό της αλλά και αυτοί που τρώνε το φαγητό της αγιάζονται».

30 « Όταν διορθώσω εγώ τον εαυτό μου, διορθώνεται ένα κομμάτι της Εκκλησίας».
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.