Τα σύμβολα στην ζωή της εκκλησίας.Η έλαφος


«Έλαφος διψαλέον γίνεται και από της φύσεως και από τους όφεις κατεσθίειν. Και συ τοίνυν τούτο ποίησον. Τον νοητόν όφιν κατάφαγε και δυνήση διψάν τον του θεού πόθον»
(Ιωάννου Χρυσοστόμου.)

Το χριστιανικό αυτό σύμβολο είναι παρμένο από τον ψαλμό 41. «Ον τρόπον επιποθεί η έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων, ούτως επιποθεί η ψυχή μου προς σε ο θεός». (Καθώς το διψασμένο ελάφι λαχταράει και τρέχει στις πηγές των υδάτων, έτσι σε λαχταράει η ψυχή μου, θεέ μου, και τρέχει προς εσένα). Είναι, λοιπόν, σύμβολο της διψασμένης ψυχής, που αναζητεί τον θεό, που θέλει να φθάσει κοντά του, γιατί μόνον αυτός ξεκουράζει και χορταίνει τη διψασμένη ψυχή. Το ελάφι αναζητάει τα καθαρό νερό. Και ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεδιψάσει, να χορτάσει την ψυχή του, παρά μόνον με τον λόγο του θεού, το Ευαγγέλιο, με τα θεία Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Η ψυχή μας μεταμορφώνεται με την χάρη του Αγίου Πνεύματος για να γίνει και αυτή «πηγή ύδατος αλομένου εις Ζωήν αιώνιον». (Ιω. 4,16).
Ο Κύριος μας προσκαλεί «εάν τις διψά, ερχέσθω προς με και πινέτω» (Ιω. 7, 37).
Το ελάφι, καθώς βοσκάει, μαζί με το χορτάρι τρώγει και μερικά μικρά ερπετά (φιδάκια) που έχουν μέσα τους δηλητήριο. Το γεγονός αυτό, αφενός πικραίνει το στόμα του ελαφιού και αφετέρου του προξενεί μεγάλη δίψα. Γι' αυτό και τρέχει γρήγορα να πιει νερό, για να ξεπικράνει τα στόμα του και να σβήσει τη δίψα του.
Το κακό και η αμαρτία είναι φίδια που πικραίνουν και δηλητηριάζουν την ύπαρξη και τη Ζωή του ανθρώπου. Ο Χριστός είναι η μόνη πηγή που γλυκαίνει την ψυχή του ανθρώπου και σβήνει τη δίψα της.
(έκδοση χριστ.στέγη Καλαμάτας)
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.