Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Προσευχή αιτήσεως δακρύων.


Ο όσιος Εφραίμ ο Σύρος, γεννήθηκε αρχές του 4ου αιώνα στη Νίσιβη της Συρίας, από χριστιανούς μάρτυρες γονείς. Ο όσιος μαθήτευσε κοντά στον επίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος τον βάπτισε σε ηλικία 18 ετών και χειροτονήθηκε διάκονος στην Καισάρεια από τον Βασίλειο Καισαρείας. Ήταν μεγάλος ασκητής, ρήτορας και συγγραφέας και γι' αυτό ονομάστηκε προφήτης Σύρων, στύλος Ορθοδοξίας.Ο όσιος Εφραίμ κοιμήθηκε το 379, αφήνοντας ένα σημαντικό έργο που αποτελείται από βίους πατριαρχών της Βίβλου, ύμνους, λόγους, ερμηνευτικά της Αγίας Γραφής και πολλά άλλα.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τον ονόμασε τον πιο ελλόγιμο άνδρα της εποχής του. Η πιο κάτω γνωστή προσευχή που ακούμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής είναι δική του.
Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργείας, φιλαρχίας και αργολογίας μή μοι δως. Πνεύμα δε ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης, χάρισαί μοι τω σω δούλω.
Ναι, Κύριε Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα, και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου, ότι ευλογητός ει, εως τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Ωραία λόγια είναι και τα πιο κάτω στη προσευχή αιτήσεων των δακρύων.
Κύριε, Συ μόνο γνωρίζεις ότι η ψυχή μας Εσένα διψά σαν την άνυδρη γη και Εσένα ποθεί.
Στάξε στην καρδιά μας μια σταγόνα από την θεία σου χάρη και άναψε μέσα σ' αυτήν την φλόγα της αγάπης Σου. Κρούσε στην δεκάχορδη κινύρα μας μέλη κατανυκτικά και ευφρόσυνα. Συ που άνοιξες τα μάτια του τυφλού άνοιξε τα μάτια της διανοίας μας να κατανοεί την ομορφιά της Δόξης Σου. Συ που έδωσες νερό στην έρημο σ' ένα λαό απειθή και φιλόνικο, δώσε μας κατάνυξη και δάκρυα στα μάτια για να δακρύζουμε κάθε ημέρα της ζωής μας με ταπείνωση, αγάπη και καθαρή καρδιά.
Ας προσεγγίσει η δέησή μας την αγάπη Σου να μας χαρίσει τον άγιο σπόρο της αληθείας σου για να σου προσφέρουμε δεμάτια πλήρη κατανύξεως και δοξολογίας.
Εισάκουσον Κύριε της προσευχής των δούλων σου , δια πρεσβειών της Θεοτόκου και πάντων των αγίων Σου, ο επί πάντων ευλογητός εις τους αιώνας των αιώνων, Αμήν.

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.