Ιουλίου 2010


Πρώτος ο Χριστός, μας έδωσε το παράδειγμα της νηστείας όταν μετά την βάπτισή του στον Ιορδάνη ποταμό, παρέμεινε νηστεύοντας επί σαράντα ημέρες στην έρημο. Με το παράδειγμά του, ο Ιησούς μας έδωσε την νηστεία ως μία σωματική και πνευματική άσκηση, η οποία δυναμώνει την
θέληση του ανθρώπου και ταυτόχρονα δείχνει την αγάπη του προς τον δημιουργό. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας και η νηστεία είναι αυστηρά για δύο εβδομάδες.Η Κοίμηση της Θεοτόκου και η μετάστασή Της στον ουρανό σηματοδοτεί ένα γεγονός απαράμιλλου θαυμασμού και αληθείας.Παρακάτω παραθέτουμε χρήσιμο πιστεύω έναν μικρό κατάλογο με όλες τις νηστείες και μη του μηνός Αυγούστου.
Για καλύτερη ευκρίνεια πατήστε πάνω στην εικόνα
Η συνέχεια εδώ..


Το κύριο έργο του ανθρώπου είναι η προσευχή. Ο άνθρωπος πλάστηκε για να υμνεί το Θεό. Αυτό είναι το έργο που του αρμόζει. Αυτό μόνο εξηγεί την πνευματική του υπόσταση.Αυτό μόνο δικαιώνει την εξέχουσα θέση του μέσα στη δημιουργία. Ο άνθρωπος πλάστηκε για να λατρεύει το Θεό και να μετέχει στη θεία Του αγαθότητα και μακαριότητα.
Ως εικόνα του Θεού που είναι, λαχταράει για το Θεό και τρέχει με πόθο να ανυψωθεί προς Αυτόν. Με την προσευχή και την υμνωδία ευφραίνεται. Το πνεύμα του αγάλλεται και η καρδιά του σκιρτάει. Όσο περισσότερο προσεύχεται, τόσο η ψυχή του απογυμνώνεται από τις κοσμικές επιθυμίες και γεμίζει από τα ουράνια αγαθά. Και όσο αποχωρίζεται τα γήινα και τις ηδονές του βίου, τόσο περισσότερο απολαμβάνει την ουράνια ευφροσύνη. Η δοκιμή και η πείρα μας επιβεβαιώνουν την αλήθεια αυτή.
Ο Θεός ευαρεστείται στις προσευχές εκείνες που προσφέρονται με τον πρέποντα τρόπο, δηλαδή με συναίσθηση της ατέλειας και της αναξιότητός μας. Για να υπάρξει όμως τέτοια συναίσθηση, απαιτείται τέλεια αυταπάρνηση του κακού μας εαυτού και υποταγή στις εντολές του Θεού, απαιτείται ταπείνωση και αδιάλειπτη πνευματική εργασία. Αναθέστε όλες τις φροντίδες σας στο Θεό. Εκείνος προνοεί για σας. Μη γίνεστε ολιγόψυχοι και μην ταράζεστε.
Αυτός που εξετάζει τα απόκρυφα βάθη της ψυχής των ανθρώπων, γνωρίζει και τις δικές σας επιθυμίες και έχει τη δύναμη να τις εκπληρώσει όπως Αυτός γνωρίζει. Εσείς να ζητάτε από το Θεό και να μη χάνετε το θάρρος σας. Μη νομίζετε ότι, επειδή ο πόθος σας είναι άγιος, έχετε δικαίωμα να παραπονιέστε, όταν οι προσευχές σας δεν εισακούονται. Ο Θεός εκπληρώνει τους πόθους σας με τρόπο που εσείς δεν γνωρίζετε. Να ειρηνεύετε λοιπόν και να επικαλείστε το Θεό. Οι προσευχές και οι δεήσεις από μόνες τους δεν μας οδηγούν στην τελειότητα. Στην τελείωση οδηγεί ο Κύριος, που έρχεται και κατοικεί μέσα μας, όταν εμείς εκτελούμε τις εντολές Του. Και μια από τις πρώτες εντολές είναι να γίνεται στη ζωή μας το θέλημα όχι το δικό μας, αλλά του Θεού. Και να γίνεται με την ακρίβεια που γίνεται στον ουρανό από τους αγγέλους. Για να μπορούμε κι εμείς να λέμε: «Κύριε, όχι όπως εγώ θέλω, αλλ’ όπως Εσύ, «γεννηθήτω το θέλημά Σου, ως εν ουρανώ και επί της γης»». Χωρίς λοιπόν το Χριστό μέσα μας, οι προσευχές και οι δεήσεις οδηγούν στην πλάνη.

Άγιος Νεκτάριος ( Επίσκοπος Πενταπόλεως)


Σε κάθε στιγμή του κυρήγματος στον κόσμο ο Κύριος δεν παρέλειπε να υπερτονίζει μεγάλες ουράνιες αλήθειες.Πολλές φορές ήταν τόσο μεγάλο το βάρος των αληθειών που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να το σηκώσουν.Ακόμα δε περισσότερο και οι μαθητές Του. ''Αγαπάτε αλλήλους'',''Εγώ είμαι η Ανάσταση και η Ζωή..'' ''Εγώ είμαι το φως του κόσμου..''Σε αυτή την εγγραφή θα σταθούμε για λίγο σε ένα στίχο που είπε ο Κύριος και που γράφει ο Ευαγγελιστής και μαθητής Του Ιωάννης.
«Εγώ είμαι η θύρα, δι εμού εάν τις εισέλθη θέλει σωθή και εισελεύσεται και εξελεύσεται..» (Ιωάν.κεφ. ι' στιχ. 9)
Με αυτό το στίχο ο Ιησούς Χριστός μας λέει ότι Αυτός είναι η μοναδική πόρτα που οδηγεί στον Ουράνιο πατέρα. Δεν είναι μια από τις πολλές.Τα λόγια Του είναι μετρημένα. Είναι η μόνη.Γι'αυτό και λέει ''η θύρα'' και όχι μια θύρα..
Όλοι ξέρουμε τι είναι η πόρτα και σε τι χρησιμεύει. Είναι μια είσοδος, ένα μέσον για να περάσει κάποιος και να φθάσει κάπου αλλού. Ο Ιησούς Χριστός μας λέει ότι Αυτός είναι η είσοδος προς την σωτηρία, την αιώνια ζωή, προς την θεία δόξα και την ουράνια κατοικία. Δεν υπάρχει καμιά άλλη είσοδος.
Οι άνθρωποι προσπάθησαν να φτιάξουν δικές τους πόρτες για να μπουν στον ουρανό όμως οδηγήθηκαν στην πλάνη και στο σκοτάδι.Άλλοι ακολούθησαν και πορείες χωρίς καν πόρτες πεδιάδες ευρύχωρες.Δυστυχώς το τέλος τους είχαν γκρεμούς. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος που μας φέρνει στο Θεό. Είναι Αυτός που πέθανε για μας. Αυτός που έχυσε το πολύτιμο αίμα Του για τη συγχώρηση των αμαρτιών μας. Τώρα καλεί όλους. Η πόρτα είναι διάπλατα ανοικτή.Ας μπούμε ..τώρα είναι καιρός,πόρτα είναι και ξέρετε ότι οι πόρτες δεν μένουν πάντα ανοικτές..


Κάποτε μια παρέα είχε πάει σε μια λίμνη για ψάρεμα. Μπήκαν σε μια βάρκα να κάνουν ένα γύρω και να θαυμάσουν την ομορφιά της λίμνης. Σε λίγο όμως, πουλιά άρχισαν να βγάζουν κραυγές, ζώα να απομακρύνονται από την όχθη, και μια κουκουβάγια, πρόσθεσε στην ανησυχία το δικό της βραχνό και μονότονο λάλημα. Όπως τους εξήγησε ο οδηγός της βάρκας, όλα αυτά ήταν ένα προμήνυμα της ερχόμενης καταιγίδας. Και πραγματικά έτσι έγινε. Εκείνη τη νύχτα ξέσπασε ανεμοθύελλα.Τα πουλιά είχαν λάβει το μήνυμα και σώθηκαν..
Ο Ιησούς στο ( κεφ.16 του Ματθαίου, στιχ 1-4) έλεγξε τους θρησκευτικούς ηγέτες του λαού επειδή ήξεραν να προβλέπουν τον καιρό, αλλά δεν διέκριναν τα φανερά σημεία ότι ο Ιησούς ήταν ο προφητευόμενος Μεσσίας. Τους προειδοποίησε ότι θα έρθει ξανά να κρίνει τον κόσμο κι ότι είναι ανόητο να επιδιώκουν να κερδίσουν «όλο τον κόσμο τον εφήμερο και να χάσουν την ψυχή τους αιώνια»
« μέλει γαρ ο Υιός του ανθρώπου έρχεσθαι εν τη δόξη του πατρός αυτού μετά των αγγέλων αυτού και τότε αποδώσει εκάστω κατά την πράξιν αυτού» (Ματθ.κεφ ιστ' στιχ 26- 27) Τα προειδοποιητικά σήματα αδελφέ της Τροχαίας τα προσέχουμε.Και γνωρίζουμε το γιατί.Και ευχαριστούμε την Τροχαία που τοποθετεί τις πινακίδες που τα γράφουν..Δεν ξέρω αν κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα πνευματικά προειδοποιητικά σήματα που στέλνει ο Ιησούς, αν δηλαδή τον ευχαριστούμε.Αλλά κακά τα ψέμματα αυτά τα σήματα επειδή ελέγχουν και ξεσκεπάζουν την αμαρτωλή ζωή, ο άνθρωπος δυσανασχετεί με Αυτόν που τα'πε.Ακούμε πολλές φορές ότι οι άνθρωποι κάνουν περισσότερο αναφορά στη πίστη τους για τον Θεό και λιγότερο για το Χριστό.Μήπως δεν ξεχωρίζουν ότι ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ μίλησε δια μέσω του ΠΡΩΤΟΥ; Αφού συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Πνεύματος είναι μια ουσία.Τα σήματα που στέλνει ο Ιησούς ας τα λάβουμε σοβαρά υπόψη,όσο και αν δεν είναι ευχάριστα. Ο Ιησούς δεν θέλει να είναι αρεστός αλλά αληθινός.


Πρώτος ο Χριστός, μας έδωσε το παράδειγμα της νηστείας όταν μετά την βάπτισή του στον Ιορδάνη ποταμό, παρέμεινε νηστεύοντας επί σαράντα ημέρες στην έρημο. Με το παράδειγμά του, ο Ιησούς μας έδωσε την νηστεία ως μία σωματική και πνευματική άσκηση, η οποία δυναμώνει την
θέληση του ανθρώπου και ταυτόχρονα δείχνει την αγάπη του προς τον δημιουργό. Παρακάτω παραθέτουμε χρήσιμο πιστεύω έναν μικρό κατάλογο με όλες τις νηστείες και μη του μήνα Ιουλίου.
Για καλύτερη ευκρίνεια πατήστε πάνω στην εικόνα

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.