Επιστροφή λειψάνου Οσίου Νικόδημου ύστερα από παρέμβασή του.


Διαβάσαμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με την είδηση της επιστροφής τμήματος λειψάνου του Οσίου Νικόδημου από την Ι.Μ Πενταλόφου στο κιλκίς.Πως έγινε όμως αυτή η επιστροφή;Εκεί είναι το θέμα μας. Tον Όσιο Νικόδημο να εμφανίζεται πολλές φορές μπροστά του σε όραμα και να τον παρακαλά να τον μεταφέρει στο σπίτι του έλεγε με δέος ο άνθρωπος που πριν από περίπου ένα μήνα είχε κλέψει μαζί με συνεργό του το λείψανο του οσίου από τη Μονή Πενταλόφου Γουμένισσας στο Κιλκίς.Να δούμε λίγο εν τάχει το γεγονός:«Ολα είχαν ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου, όταν δύο νεαροί ήρθαν στο μοναστήρι και ξεναγήθηκαν στους χώρους του από έναν μοναχό.
Σε ανύποπτο χρόνο όμως, οι νεαροί αυτοί προέβησαν σε ιερόσυλη πράξη.Ξέφυγαν της προσοχής του μοναχού και αφού βρέθηκαν πάνω από το ιερό λείψανο έβγαλαν το πλαστικό κάλυμμα της λειψανοθήκης που βρισκόταν από πάνω και αφαίρεσαν τμήμα από την κάρα του Οσίου Νικοδήμου. Η κλοπή φυσικά είχε συγκλονίσει όλους. Η αστυνομία έφαχνε τους ιερόσυλους και όλοι προσεύχονταν να βρεθεί το λείψανο και να επιστραφεί στη θέση του. Πριν από περίπου δέκα ημέρες είχε συλληφθεί στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ο ένας εκ των δύο δραστών, αλλά αυτός δεν είχε στην κατοχή του το λείψανο αλλά ούτε στοιχεία έδινε ώστε να βοηθήσουν να βρεθεί ο δεύτερος δράστης που είχε ιερό τμήμα του αγίου λειψάνου.Ότι δεν κατάφερε η αστυνομία όμως το κατάφερε ο ίδιος ο άγιος.. Έτσι,την περασμένη Πέμπτη συνέβη το αναπάντεχο...»
Ο δεύτερος δράστης παρουσιάστηκε (ύστερα από αυτά που είδε και άκουσε) αυτοβούλως σε έναν ιερέα σε κάποιο χωριό της Εδεσσας συγκλονισμένος και δακρυσμένος και παρέδωσε τα τμήματα από την κάρα του οσίου. Οπως, μάλιστα, μετέφερε ο ίδιος ο ιερέας, ο νεαρός άνδρας του εξομολογήθηκε ότι είδε μπροστά του τέσσερις φορές τον Οσιο Νικόδημο να τον παρακαλά να τον γυρίσει σπίτι.Συγκεκριμένα:
"Παιδί μου, πήγαινέ με στο σπίτι μου από όπου με πήρες, αρκετά με ταλαιπώρησες" Έτσι, τρομαγμένος αλλά και πλημμυρισμένος από θαυμασμό και δέος, ο δράστης παρέδωσε το λείψανο».
Ο ιερέας αμέσως επικοινώνησε με το μοναστήρι και μετέφερε το ιερό λείψανο στη θέση του, ενώ μετέφερε και στους μοναχούς την επιθυμία του νεαρού άνδρα να επισκεφθεί την μονή για να ζητήσει συγγνώμη για αυτή την ιερόσυλη πράξη του. Οι μοναχοί όπως ταιριάζει οργάνωσαν πανηγυρική υποδοχή και τοποθέτησαν το ιερό λείψανο στη θέση του μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης παρουσία βεβαίως πολλών πιστών.
Τέτοιες περιπτώσεις έχουν συμβεί πάμπολες διαχρονικά στο χώρο της ορθοδοξίας και δίνει απάντηση σε πάρα πολλούς δύσπιστους που θεωρούν ότι αυτά δεν γίνονται ή είναι επινοήματα και φαντασίες μερικών.Κοιτάξτε ο οσιος Νικόδημος ο γέροντας αυτός με πόση ικεσία και αγάπη αν θέλετε εμφανίστηκε στον δράστη.Αυτός που έχει δει τον ουρανό, ζητάει σ'αυτόν που είναι στη γη ταπεινά να του τοποθετήσει το σώμα στην θέση του στην μονή στο σπίτι του όπως λέει χαρακτηριστικά.Παράλληλα δίνει και μια απάντηση στους υποστηρικτές της καύσης των νεκρών σωμάτων.Δώστε σεβασμό στο σώμα.Το σώμα είναι ναός θεού και πρέπει να το σεβόμαστε και να το έχουμε ''καθαρό΄΄.Διότι όταν λέμε καύση εννοούμε εξαφάνιση.Εξού και η φράση όλα έγιναν στάχτη-εξαφανίστηκαν.Το σώμα δεν θέλει εξαφάνιση όπως υποστηρίζουν οι θιασιώτες της καύσης των νεκρών (προφανώς πιστεύοντας ότι θα κάψουν και τις αμαρτίες του) αλλά ταφή. Το σώμα αυτό θα επιστραφεί στο μέλλον και θα πρέπει να το προσέχουμε από σοβαρές ''μολύνσεις.''..
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.