Μια μητέρα γράφει.


Παιδί μου,
Υπάρχει μια κρυφή νεανική αρετή. Μ' αυτό θέλω να πω ότι, ενώ φαίνεται ότι είναι φυσικό να μην την έχουν οι νέοι, αλλά οι μεγάλοι που έχουν αντιμετωπίσει πολλά και αντίξοα στη ζωή, για να την κατορθώσει κανείς πρέπει να διαθέτει νεανική δύναμη.Ίσως δεν μπορείς να υποπτευθείς ότι πρόκειται για την αρετή της υπομονής. Υπομονή σημαίνει να έχεις καλύτερα να βρίσκεις το θάρρος και να έχεις την τόλμη να αντιμετωπίζεις την δυσκολία που συναντάς στα καθημερινά αλλά και στα μεγάλα θέματα της ζωής όχι με το να αντεπιτίθεσαι οργισμένος
ούτε με το να παραδίδεσαι φοβισμένος, αλλά με μια σοφή στάση αναμονής, που θα σου δίδει το χρόνο και τη δυνατότητα να δεις καθαρά τι είναι αυτό που έχεις μπροστά σου και με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια και εξυπνάδα να το αντιμετωπίσεις θετικά.
Η υπομονή έπειτα σου δίδει τη δύναμη να νικάς τα εμπόδια χωρίς να κατατρίβεσαι μ' αυτά, χωρίς να αγανακτείς, χωρίς να μοχθείς οπωσδήποτε να τα εξαφανίσεις. Σκέψου αθλητικά. Φαντάσου ότι μετέχεις σε ιππικούς αγώνες με εμπόδια. Το άλογό σου τρέχοντας συναντά το πρώτο εμπόδιο και πασχίζει με την ορμή και τη δύναμή του να το εξαφανίσει από το μέσο του δρόμου του. Είναι αυτό το πιο αποτελεσματικό; Αν ασχοληθεί με αυτό χάνει και χρόνο και δυνάμεις και η νίκη όλο και απομακρύνεται, γιατί αυτή τρέχει με φτερά. Αλλά είναι γνωστό πως το γυμνασμένο άλογο βάζει τα δυνατά του, ψηλώνει τα πόδια του και τις δυνάμεις του κι αφήνει το ένα εμπόδιο πίσω απ' το άλλο και τρέχει ακάθεκτο προς το τέρμα.
Παιδί μου, στο δρόμο σου καθημερινά κι εσύ συναντάς κάποια εμπόδια. Μια δυσκολία εδάφους, ας πούμε ένας πειρασμός ψυχής, μια αποτυχία, κάποια αδικία, μια έλλειψη κατανοήσεως εκεί που δεν το περιμένεις, η κακία του κόσμου, μια αρρώστια, ένα οικογενειακό πρόβλημα, που αφαιρούν κάποτε την αισιοδοξία και σου δημιουργούν αναστολές για να συνεχίσεις ν' αγωνίζεσαι.Τότε είναι η ώρα της δυναμικής αρετής της υπομονής, που θα σου δώσει τη δύναμη να δημιουργήσεις ό,τι ωραίο και μεγάλο. Το είπε ωραία και ο ποιητής:

«Χέρια της θέλησης νικούν τα δυνατά κι ενάντια
κι ω χέρια της υπομονής, που τρίβετε διαμάντια!»
Γ Δροσίνης


Nαι γιατί η υπομονή χαρίζει στον άνθρωπο μια αλυσίδα αρετών όπως ψυχική αντοχή επιμονή για την πραγματοποίηση του σκοπού συνεργατικότητα εσωτερική ελευθερία. Ενώ φαίνεται πως βάζει τον εαυτό του κάτω από τα γεγονότα δηλαδή τα δέχεται έτοιμος να τα αντιμετωπίσει, ή κάτω από τους ανθρώπους, που δεν τους απορρίπτει αλλά τους φέρεται ψύχραιμα και μεγαλόψυχα, δεν αισθάνεται καθόλου νικημένος. Ένα αίσθημα πνευματικής ανωτερότητας πλημμυρίζει την καρδιά του, που δεν μπορεί να το δοκιμάσει όποιος, χάνοντας την υπομονή του, γίνεται αντίμαχος του άλλου, που του ανταποδίδει τα ίσα χωρίς ποτέ έτσι να αναδεικνύεται και νικητής.
Είδα μικρά παιδιά, που αντιμετώπιζαν γλυκά τα νεύρα των μεγάλων. Κι είδα μεγάλους να τους μαλακώνουν την καρδιά αυτά τα παιδιά. Έχω ακούσει για την υπομονητική εργασία παιδιών που δεν είχαν τις δυνατότητες να σπουδάσουν κάτι σπουδαίο, γιατί δεν είχαν τα μέσα. Κάποτε και γιατί δεν φαίνονταν να έχουν τις απαιτούμενες διανοητικές δυνάμεις. Κι όμως αυτά τα παιδιά με την υπομονή τους κέρδισαν ό,τι δεν έφτασαν άλλα παιδιά, που είχαν ιδεώδεις συνθήκες. Θαύμασα και τους αθλητάς των παραολυμπιακών αγώνων. Αυτά τα θαυμάσια παιδιά της υπομονής!Την υπομονή τη ζήτησε από μας ο Κύριος Ιησούς Χριστός, όταν έλεγε: «εν τη υπομονή υμών κτήσασθαι τας ψυχάς υμών». (Λουκ.κεφ. κα"στίχ. 19)
Με την υπομονή μας, που πηγάζει από τη νίκη της ανθρώπινης αδυναμίας κι ανυπομονησίας, που ζητά τα πάντα εύκολα και αμέσως, θα κερδίσουμε τις ψυχές μας, θα αγγίξουμε τον ουρανό με τα αιώνια βραβεία. Οι άγιοι της Εκκλησίας μας έζησαν αυτή την ηρωική πραγματικότητα ο καθένας στην προσωπική του ιστορία και φώτισαν και ευεργέτησαν τον κόσμο.Ο δρόμος της υπομονής τους είναι και για μας ανοιχτός.

Η μητέρα σου

Από το περιοδ. ‘’Προς την Νίκην.’’

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.