Σεπτεμβρίου 2010


Επάνω σ'αυτή την μικρή επιφάνεια στέγης από πέτρινες πλάκες έχουν φυτρώσει τα 17 πανύψηλα δέντρα και μένουν στους αιώνες ως κατάπληξη και θαυμασμό στα μεγαλεία του Θεού.Είναι απορίας άξιον να ρωτήσει κανείς πως συντηρούνται αυτά τα δέντρα από νερό,και πως στέκονται σε μια επιφάνεια στέγης,που άντε νάχει πάχος 40 εκατοστά.Στην αυλή του σπιτιού μου έχω ένα δέντρο πλαισιωμένο με μπετόν αρμέ 15 εκατοστά πάχους τουλάχιστον και όμως οι ρίζες του δέντρου το έχουν σηκώσει στον αέρα.Αντιληφθείτε τώρα με ίσους όρους να πας να συγκρίνεις το ένα με το άλλο.Και δεν γεννάται μόνο αυτό το ερώτημα.Γεννώνται πολλά.Πως για παράδειγμα με τους ανέμους που πολλαπλασιάζουν την τεράστια δύναμη στη βάση του δέντρου οποιαδήποτε τέλος πάντων είναι αυτή, ώστε να κατεδαφίσουν ως χάρτινο πύργο αυτό το μικρό εκκλησάκι; Ο κοινός νους κάπου εδώ σταματάει.Ο επιστημονικός νους θα σηκώσει ψηλά τα χέρια αφού διαπιστώνει ότι το φαινόμενο πάει κόντρα στους νόμους της τάξεως της φύσης,ενώ υπάρχουν βεβαίως και μερικοί από τον συμπαθή αυτό κλάδο που δίνουν κάποια σενάρια,εξήγηση με δικιά τους βεβαίως λογική αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτά έχουν βάση και το κυριότερο κατά πόσον αυτά που λένε πείθουν κιόλας.Κάτι άλλο που έχω προσέξει (χωρίς να το έχω διασταυρώσει αν τα δέντρα είναι φυλλοβόλα) από μια φθινοπωρινή φωτογραφία που έχω βγάλει, φαίνονται τα γύρω δέντρα να είναι ξερά τα φύλλα τους και πεσμένα,ενώ αντιθέτως των δέντρων στη σκεπή του ναιδρίου να φαίνονται καταπράσινα.Οι λίγες αυτές γραμμές σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν το μέγεθος του θαυμαστού αυτού φαινομένου στον αναγνώστη,αν ο τελευταίος δεν πάει πρώτα εκεί να το διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια.Και αυτό γίνεται.Πάρα πολλοί έρχονται και το βλέπουν το φαινόμενο με ποικίλες διαθέσεις και ερμηνείες,πολλοί μάλιστα έχουν και τη συνήθεια καταμέ όχι και τόσο σεβαστή να μαδάνε τα δέντρα παίρνοντας κοντά τους κλωνάρια...σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που αξίζει και μένει φανερό ανά τους αιώνες είναι αυτά καθ'αυτά τα μεγαλεία που χαρίζει ο Θεός κατά καιρούς σε ανθρώπους που τον ευαρεστούν...
δικαιολογημένο μεγάλο ενδιαφέρον για την αγία και τα θαυμαστά της.Αρκετά βιογραφικά στοιχεία,φωτογραφίες και άλλα πολλά ,πατάτε στον πιο κάτω σύνδεσμο.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ


Ένας μικρός κατάλογος με τις μεγάλες εορτές και πανήγυρεις στα 20 μοναστήρια του Αγίου Όρους καταγράφουμε πιο κάτω.Καλό είναι να το γνωρίζουμε,και κυρίως αυτοί που πρόκειται να επισκεφτούν τις μονές.Μην ξεχνάμε βεβαίως ότι οι αδελφότητα του Αγίου Όρους τηρεί το παλαιό ημερολόγιο με συνέπεια οι εορτές να εορτάζονται 13 μέρες αργότερα από ότι τις εορτάζουμε εμείς.
1. Ι.Μ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ-----ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ--- 5 Ιουλίου
2. Ι.Μ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ -----ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ--- 25 Μαρτίου
3. Ι.Μ ΙΒΗΡΩΝ -----ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ---15 Αυγούστου
4. Ι.Μ ΧΙΛΙΑΝΔΑΡΙΟΥ ------ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ---21 Νοεμβρίου
5. Ι.Μ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ------ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ---24 Ιουνίου
6. Ι.Μ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ----ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ---6 Αυγούστου
7. Ι.Μ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ----ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ---6 Αυγούστου
8. Ι.Μ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ -----ΑΓΙΟΙ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ---9 Μαρτίου
9. Ι.Μ ΖΩΓΡΑΦΟΥ -----ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ--- 23 Απριλίου
10.Ι.Μ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ -----ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ---8 Νοεμβρίου
11.Ι.Μ ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ ------ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ---29 Ιουνίου
12.Ι.Μ ΦΙΛΟΘΕΟΥ -----ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ---25 Μαρτίου
13.Ι.Μ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ ---ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ---25 Δεκεμβρίου
14.Ι.Μ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ----ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ---2 Φεβρουαρίου
15.Ι.Μ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ ---ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ---6 Δεκεμβρίου
16.Ι.Μ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ----ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ---23 Απριλίου
17.Ι.Μ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ----ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ---6 Δεκεμβρίου
18.Ι.Μ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ -----ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ---40ημερο μετά το Πάσχα
19.Ι.Μ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ---ΑΓΙΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ---27 Ιουλίου
20.Ι.Μ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ----ΑΓΙΟΣ ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ---27 Δεκεμβρίου

(εγγραφή από τον ορθόδοξο ιστοχώρο ''kapernaoumweb''



“Ο άνθρωπος ζητάει στον ουρανό τη χαρά και την ευτυχία. Ζητάει το αιώνιο μακριά απ΄όλους κι απ΄όλα, ζητάει να βρει τη χαρά στον Θεό. Ο Θεός είναι μυστήριο. Είναι σιωπή, είναι άπειρος, είναι το παν. Την τάση της ψυχής για τον ουρανό την έχει όλος ο κόσμος, όλοι ζητάνε κάτι το ουράνιο. Σ΄Αυτόν στρέφονται όλα τα όντα, έστω και ασυνειδήτως. Σ΄Αυτόν να στρέφετε διαρκώς το νου σας. Αγαπήστε την προσευχή, την κουβέντα με τον Κύριο. Το παν είναι η αγάπη, ο έρωτας με τον Κύριο, τον Νυμφίο Χριστό. Γίνετε άξιοι της αγάπης του Χριστού. Για να μη ζείτε στο σκοτάδι, γυρίστε το διακόπτη της προσευχής, ώστε να έλθει το Θείο φως στην ψυχή σας. Στο βάθος του είναι σας θα φανεί ο Χριστός. Εκεί, στο βάθος, είναι η Βασιλεία του Θεού. "Η Βασιλεία του Θεού εντός υμών εστίν". Η προσευχή γίνεται μόνο με το Άγιον Πνεύμα. Αυτό διδάσκει την ψυχή πως να προσεύχεται. "Το γαρ τι προσευξόμεθα καθ΄ο δει ουκ οίδαμεν, αλλ΄αυτό το Πνεύμα υπερεντυγχάνει υπέρ ημών στεναγμοίς αλαλήτοις". Εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε καμιά προσπάθεια. Ν΄απευθυνόμαστε στον Θεό, με ύφος ταπεινού δούλου, με φωνή παρακλητική και ικετευτική. Τότε η προσευχή μας είναι ευάρεστη στο Θεό. Να στεκόμαστε με ευλάβεια ενώπιον του Εσταυρωμένου και να λέμε: "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με". Αυτό τα λέει όλα. Όταν κινηθεί για προσευχή ο νους του ανθρώπου, στο δευτερόλεπτο του δευτερολέπτου έρχεται η Θεία χάρις. Τότε ο άνθρωπος γίνεται χαριτωμένος και βλέπει με άλλα μάτια τα πάντα. Το παν είναι ν΄αγαπήσουμε τον Χριστό, την προσευχή, τη μελέτη. Παίρνουμε ένα εκατομμύριο και το κόβουμε κομματάκια. Του ανθρώπου η προσπάθεια είναι το ένα εκατομμυριοστό. Πριν από την προσευχή η ψυχή πρέπει να προετοιμάζεται με προσευχή. Προσευχή για την προσευχή.
Ακούστε τι εύχεται ο ιερέας μυστικά, την ώρα που διαβάζεται ο Απόστολος κατά την Θεία Λειτουργία: "Έλαμψον εν ταις καρδίαις ημών φιλάνθρωπε Δέσποτα το της Σης Θεογνωσίας ακήρατον φως και τους της διανοίας ημών διάνοιξον οφθαλμούς εις την των ευαγγελικών Σου κηρυγμάτων κατανόησιν. Ένθες ημίν τον των μακαρίων Σου εντολών φόβον, ίνα τας σαρκικάς επιθυμίας πάσας καταπατήσαντες πνευματικήν πολιτείαν μετέλθωμεν, πάντα τα προς ευαρέστησιν την σην και φρονούντες και πράττοντες. Συ γαρ ο φωτισμός των ψυχών και των σωμάτων ημών, Χριστέ ο Θεός, και Σοι την δόξαν αναπέμπομεν συν τω ανάρχω Σου Πατρί και τω παναγίω και αγαθώ και ζωοποιώ Σου Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων". Στην προσευχή μπαίνουμε χωρίς να το καταλάβουμε. Χρειάζεται να βρεθούμε και σε κατάλληλο κλίμα. Η αναστροφή με τον Χριστό, η συζήτηση, η μελέτη, η ψαλτική, το καντηλάκι, το θυμίαμα, γίνονται το κατάλληλο κλίμα, ώστε όλα να γίνουν απλά, "εν απλότητι καρδίας". Διαβάζοντας τις ψαλμωδίες, τις ακολουθίες, με έρωτα, χωρίς να το καταλάβουμε γινόμαστε άγιοι. Ευφραινόμαστε με τα Θεία λόγια. Αυτή η ευφροσύνη, αυτή η χαρά είναι η δική μας προσπάθεια, για να μπούμε εύκολα στην ατμόσφαιρα της προσευχής, η προθέρμανση, όπως λέμε. Μπορούμε και να φέρνουμε στο νου μας ωραίες εικόνες από τοπία που είδαμε. Αυτή η προσπάθεια είναι απαλή, αναίμακτη. Αλλά μην ξεχνάμε αυτό που είπε ο Κύριος: "Χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν". Ο ίδιος ο Κύριος θα μας διδάξει την προσευχή. Δεν θα τη μάθουμε μόνοι μας, ούτε άλλος κανείς θα μας τη μάθει. Μη λέμε, "έκανα τόσες μετάνοιες, εξασφάλισα τώρα την χάρη", αλλά να ζητούμε να λάμψει εντός μας το ακήρατον φως της θείας γνώσεως και να ανοίξει τα πνευματικά μας μάτια, για να κατανοήσουμε τα θεία Του λόγια. Με τον τρόπο αυτό, χωρίς να το καταλάβουμε, αγαπάμε τον Θεό χωρίς σφιξίματα, προσπάθεια κι αγώνα. Αυτά που είναι δύσκολα στους ανθρώπους, για τον Θεό είναι πολύ εύκολα. Τον Θεό θα Τον αγαπήσουμε ξαφνικά, όταν η χάρις θα μας επισκιάσει. Αν αγαπήσουμε πολύ τον Χριστό, η ευχή θα λέγεται μόνη της. Ο Χριστός θα είναι συνεχώς στο μυαλό μας και στην καρδιά μας.

(Γέροντα Πορφυρίου )


Πραγματικά είναι πολύ ευτυχής ο πιστός που στην πνευματική του πορεία έμαθε να έχει μια γνήσια και στενή επικοινωνία με τον θεό κάθε στιγμή της ζωής του.Είτε ευχάριστες είναι αυτές είτε δυσάρεστες.Στο άκουσμα των απίστων με λόγια,..τι να σου κάνει και ο Θεός..κλείνουν μάτια και αυτιά.Γιατί είναι σίγουροι ότι και στις μεγαλύτερες δυσκολίες τους Αυτός θα είναι πάντοτε παρών.
Υπάρχουν πιστοί βεβαίως που εκφράζουν το παράπονο ότι οι πειρασμοί, ο χαρακτήρας τους, εχθροί ή φίλοι, ποικίλες καταστάσεις δημιουργούν προβλήματα που διαταράσσουν την στενή τους σχέση με τον Πατέρα. Όμως όλα αυτά δεν είναι η πραγματική αιτία. Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή δεν γνωρίζουμε τι Θεό έχουμε
Είναι υπόσχεση του Πατέρα ότι Αυτός είναι ο Θεός μας. Η γνώση αυτή της θείας παρουσίας στην καρδιά, που αποκτάται καθώς προχωρούμε στη ζωή μας με τον Κύριο, είναι θαυμαστή και μας καθιστά νικητές εν τω Χριστώ και προς δόξαν Του. Αυτή τη ζωή χρειάζονται οι πιστοί, ζωή πίστης, υπομονής, και πλήρους ανάπαυσης στις υποσχέσεις Του.Οι αποκαλύψεις του Θεού δεν έρχονται και από τις πρώτες μέρες.Πρέπει οι σκέψεις και το θελημά μας να ακολουθούν Αυτόν συνεχώς και αδιαλείπτως.Έτσι δημιουργείται αυτή η στενή και γνήσια επικοινωνία που μόνο πνευματικά οφέλη ανεπανάληπτα και μοναδικά προσδίδει στον πιστό του Κυρίου.


Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η γέφυρα που ενώνει τη γη με τον ουρανό.Τι Θείο δώρο για μας τους χριστιανούς να μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να την επικαλούμαστε και να της λέμε τους πόνους μας και τις θλίψεις μας.
Έχει υμνηθεί όσο καμμία άλλη γυναίκα στον κόσμο και όχι μόνο από χριστιανούς αλλά και από αλλοθρήσκους.Έχει βοηθήσει κατ’οικονομίαν εκατομμύρια κόσμο και θα βοηθεί έως συντελείας του κόσμου.Έχει έρθει από τον κόσμο τον δικό μας και στενοχωρείται πολύ για την κατάντιά μας και παλεύει να μας σώσει και ικετεύει τον Υιό της και Θεό της να μην απωλεσθούμε.Γονυπετής συνέχεια με ροή αίματος στα γόνατα προσεύχεται για την δική μας σωτηρία..Αυτή είναι η Παναγία μας (και υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που με ευκολία βλασφημούν το όνομά της..)Ας μετανοήσουν όσο γίνεται γρήγορα.Η Παναγία είναι φιλεύσπλαχνος και αρωγός.Ο Μητροπολίτης του Ροστώφ Δημήτριος ο άγιος έλεγε κάθε μέρα την πιο κάτω ευχή.Μπορούμε και μεις να τη λέμε συνάμα με την παράκλησή της.
Υπεραγία Θεοτόκε Παρθένε, σκέπε με και διαφύλαττέ με, τον δούλον σου, από παντός κακού ψυχής τε και σώματος, και από παντός εχθρού ορατού και αοράτου.
Χαίρε, κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά σου. Ευλογημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών. Χαίρε και ευφραίνου, Θεοτόκε Παρθένε, και πρέσβευε υπέρ του δούλου σου. Κυρία και Δέσποινα των Αγγέλων και Μήτηρ των χριστιανών, βοήθησόν μοι τω δούλω σου. Ω Μαρία παναμώμητε, χαίρε νύμφη ανύμφευτε· χαίρε, η χαρά των Θλιβομένων και η παραμυθία των λυπουμένων χαίρε, η τροφή των πεινώντων και ο λιμήν των χειμαζομένων χαίρε, των αγίων αγιωτέρα και πάσης κτίσεως τιμιωτέρα· χαίρε, του Πατρός αγίασμα, του Υιού το σκήνωμα, και του Αγίου Πνεύματος το επισκίασμα· χαίρε, του πάντων Βασιλέως, Χριστού του θεού ημών, το τερπνόν παλάτιον χαίρε η Μήτηρ των ορφανών και η βακτηρία των τυφλών χαίρε, το καύχημα των χριστιανών και των προσκαλουμένων σε η ετοίμη βοηθός.
Παναγία Δέσποινά μου, φύλαξόν με υπό την σκέπην σου· ότι εις τας παναχράντους χείρας σου παρατίθημι τα πνεύμα μου. Γενού βοηθός και σκέπη της ψυχής μου εν τη φοβερά ημέρα της κρίσεως, και πρέσβευε υπέρ εμού του αναξίου, ίνα εισέλθω καθαρός και αγνός εις τον Παράδεισον. Μη απορρίψης με, Κυρία μου, τον δούλον σου· αλλά βοήθησόν μοι, και δος μοι παν το συμφέρον τη ψυχή μου. Λύτρωσαί με από παντός κινδύνου, επιβουλής, ανάγκης και ασθενείας, και δώρησαί μοι προ του τέλους μετάνοιαν ίνα, σωζόμενος τη μεσιτεία και βοηθεία σου, διαφυλάττομαι εν τω παρόντι βίω από παντός εχθρού, ορατού και αοράτου, πορευόμενος θεαρέστως εν τοις θελήμασι του αγαπητού σου Υιού και θεού ημών. Και εν τη φοβερά ημέρα της κρίσεως ρύσαί με από της αιωνίου και φοβεράς κολάσεως, ίνα προσκυνώ, ευχαριστώ και δοξάζω το πανάγιόν σου όνομα εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
(ποίημα αγίου Δημητρίου, μητροπολίτου Ροστώφ, ην έλεγε καθ' εκάστην.)


Πολλές φορές ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο που οδηγούμε οι ίδιοι σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας και ταχύτητας. Συναντούμε στη πορεία και πολλές πινακίδες με οδηγίες και περιορισμούς. Αλλά σχεδόν πάντα βλέπουμε οδηγούς να είναι σταματημένοι και η τροχαία με ένα μπλοκ στο χέρι να τους δίνει την τιμωρία της παράβασής τους. Υπάρξουν όμως και εκείνοι που προχωρούν ήρεμοι και άφοβοι γιατί είναι σε όλα νομοταγείς.Έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και τηρούν με υπομονή τις υποδείξεις.
Αυτά είναι παραδείγματα της ελευθερίας του καθενός. Ο ένας θεωρεί ότι μπορεί να ζει ελεύθερα όπως θέλει αδιαφορώντας για τον νόμο και για τα δικαιώματα των άλλων. Ο άλλος, που σέβεται τους νόμους, επίσης κινείται ελεύθερα χωρίς όμως να φοβάται και χωρίς να βλάπτει κανένα. Είναι δυο τύποι ελευθερίας που συναντούμε κάθε μέρα σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Η ελευθερία που μας καλεί ο θεός να ζούμε είναι εκείνη που μας κάνει υπάκουους στο θείο νόμο. Το ερώτημα. Ζούμε με τη βοήθεια του θεού σύμφωνα μ' αυτόν; Τότε είμαστε ελεύθεροι με τη χάρη του Χριστού. Εάν παραβιάζουμε τους νόμους του θεού επικαλούμενοι «το δικαίωμα της ελευθερίας μας» τότε είμαστε στην πραγματικότητα δούλοι της αμαρτίας. Στο χέρι μας είναι τελικά να διαλέξουμε ποια ελευθερία θέλουμε...


Όπως γνωρίζουμε σε ένα κόσμο εξελισσόμενο ραγδαία σε τομείς όπως σύγχρονες τεχνολογίες και αμεσότητα στην πληροφορία είναι πλέον εύκολο κανείς να αναζητήσει και να βρει θέματα που τον ενδιαφέρουν.Για παράδειγμα ο όγκος των βιβλίων που μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση είναι ασύλληπτος.Και όλοι αναγνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά ενός βιβλίου.Υπάρχει ένα ζήτημα τώρα εδώ.Η επιλογή του βιβλίου.Μπορεί να είναι απλό αλλά ταυτόχρονα είναι και δύσκολο.Τα πνευματικά βιβλία μέσα σ'αυτόν το ρημαγδό αποτελούν μια όαση γι αυτούς που ψάχνουν πνευματική τροφή,και σπουδαίο δώρο πολύ ''ανώτερο''από κάτι άλλα ''πανάκριβα....''
Ας διαβάσουμε δυο τρεις σειρές από σπουδαία αποφθέγματα του Οσίου Παισίου Βελιτσκόφσκι.

ΠΙΣΤΗ ΑΚΡΑΔΑΝΤΗ
Οσίου Παισίου Βελιτσκόφσκι
1. Έχε πίστη ακράδαντη.
• Εκείνον, που πιστεύει στον Θεό ακράδαντα, δεν τον απασχολεί, το πως θα πεθάνει: από ανθρώπους; από θηρία; από πείνα; από τις πολλές δουλειές; ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία; Δύο φορές δεν θα πεθάνει κανείς! Και τον ένα θάνατο, κανείς δεν θα τον αποφύγει.
• Εκείνον που, για να αποκτήσει την βασιλεία των Ουρανών, αφήνει τον εαυτό του εξ ολοκλήρου στον Θεό σε όλες του τις ανάγκες, και έχει πεθάνει για τον κόσμο, ας μη τον απασχολεί πια το πως θα πεθάνει!
• Εκείνον που άφησε τον εαυτό του στον Θεό, ας μη τον απασχολεί πια το τι θα του τύχει. Σε όλα θα βρεί ωφέλεια για την ψυχή του!
• Εκείνος που δέχθηκε να βαστάσει επάνω του την κάθε θλίψη για χάρη του Θεού, όπου να είναι, θα ευρίσκει την σωτηρία του!
2 Σύμφωνα με την πίστη μας, η χάρη του Θεού μας δίδεται με «ένα» μέτρο. Ολίγη είναι η πίστη μας; ολίγη χάρη θα μας δοθεί. Περισσότερο πιστεύουμε; περισσότερη χάρη θα αξιωθούμε να πάρωμε, αμοιβή της υπομονής μας. Τίποτε δεν θα θα συμβεί ποτέ, χωρίς να το θέλει η πρόνοια του Θεού και το θέλημα Του. Ο Θεός αναμένει από εμάς μόνο την προτίμησή μας, την έκφραση της θελήσεως του νου μας, την «πρόθεσή» μας.
3. Οι κρίσεις του Θεού είναι ανεξιχνίαστες. Και συνεπώς μόνο με την υπομονή θα μπορέσωμε να σώσωμε την ψυχή μας. Ο υπομείνας εις τέλος σωθήσεται. Δια Ιησού Χριστού του Κυρίου ημών. Αυτώ η δόξα. Νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.