Φεβρουαρίου 2010Ένας περίπατος μέσα σε περιοχή δεντρόφυτη πάντα είναι όμορφος και πάντα ανυψώνει το πνεύμα.Δεν είναι τυχαίο που ο θεός έβαλε τους πρωτοπλάστους σε έναν τέτοιο χώρο.Τα δέντρα δίνουν καρπούς οξυγόνο και ομορφιά.Όλοι θέλουμε να φυτέψουμε ένα δεντράκι σε κάποιο χώρο και να το περιποιούμαστε.Πολύ όμορφο επίσης είναι πριν την φύτευση να προηγηθεί και μια ευχή που την παραθέτουμε πιο κάτω.Οι πατέρες της εκκλησίας και οι μεγάλοι άγιοι και ασκητές αγαπούσαν πολύ την δεντροφύτευση. Ονομαστό για παράδειγμα είναι το μεγάλο κυπαρίσσιον του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στην Μεγίστη Λαύρα.

Σε δοξάζομεν Κύριε και Θεέ και Δημουργέ των πάντων, των εντειλαμένον των βλαστήσαι σπέρμα κατά γένος, και καθ’ ομοιότητα, τον φυτεύσαντα τας κέδρους του Λιβάνου προς δουλείαν των ανθρώπων και δοξολογίαν Σήν. Αυτός και νυν ελθέ και ευλόγησον την φύτευσιν της ...... (το όνομα του δένδρου) ταύτης, και δος αύτη αύξησιν, και καρποφορίαν, τοις συ φυτεύσασι, και τους εξ αυτής αναμένουσιν όφελος, δις ευλογίαν και μακροημέρευσιν και την Βασιλείαν Σου την αιώνιον, όπως δοξάζουσι τον πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομά Σου, του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος. Αμήν.


Ο όσιος Εφραίμ ο Σύρος, γεννήθηκε αρχές του 4ου αιώνα στη Νίσιβη της Συρίας, από χριστιανούς μάρτυρες γονείς. Ο όσιος μαθήτευσε κοντά στον επίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος τον βάπτισε σε ηλικία 18 ετών και χειροτονήθηκε διάκονος στην Καισάρεια από τον Βασίλειο Καισαρείας. Ήταν μεγάλος ασκητής, ρήτορας και συγγραφέας και γι' αυτό ονομάστηκε προφήτης Σύρων, στύλος Ορθοδοξίας.Ο όσιος Εφραίμ κοιμήθηκε το 379, αφήνοντας ένα σημαντικό έργο που αποτελείται από βίους πατριαρχών της Βίβλου, ύμνους, λόγους, ερμηνευτικά της Αγίας Γραφής και πολλά άλλα.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τον ονόμασε τον πιο ελλόγιμο άνδρα της εποχής του. Η πιο κάτω γνωστή προσευχή που ακούμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής είναι δική του.
Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργείας, φιλαρχίας και αργολογίας μή μοι δως. Πνεύμα δε ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης, χάρισαί μοι τω σω δούλω.
Ναι, Κύριε Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα, και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου, ότι ευλογητός ει, εως τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Ωραία λόγια είναι και τα πιο κάτω στη προσευχή αιτήσεων των δακρύων.
Κύριε, Συ μόνο γνωρίζεις ότι η ψυχή μας Εσένα διψά σαν την άνυδρη γη και Εσένα ποθεί.
Στάξε στην καρδιά μας μια σταγόνα από την θεία σου χάρη και άναψε μέσα σ' αυτήν την φλόγα της αγάπης Σου. Κρούσε στην δεκάχορδη κινύρα μας μέλη κατανυκτικά και ευφρόσυνα. Συ που άνοιξες τα μάτια του τυφλού άνοιξε τα μάτια της διανοίας μας να κατανοεί την ομορφιά της Δόξης Σου. Συ που έδωσες νερό στην έρημο σ' ένα λαό απειθή και φιλόνικο, δώσε μας κατάνυξη και δάκρυα στα μάτια για να δακρύζουμε κάθε ημέρα της ζωής μας με ταπείνωση, αγάπη και καθαρή καρδιά.
Ας προσεγγίσει η δέησή μας την αγάπη Σου να μας χαρίσει τον άγιο σπόρο της αληθείας σου για να σου προσφέρουμε δεμάτια πλήρη κατανύξεως και δοξολογίας.
Εισάκουσον Κύριε της προσευχής των δούλων σου , δια πρεσβειών της Θεοτόκου και πάντων των αγίων Σου, ο επί πάντων ευλογητός εις τους αιώνας των αιώνων, Αμήν.


Η διάκριση είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές και επιτυγχάνεται δύσκολα.Μάλλον δε θα λέγαμε καλύτερα ότι πρόκειται για θείο χάρισμα και δίνεται σε εκλεκτούς.Πολλές φορές πέφτουμε σε παγίδες διότι δεν μπορούμε να διακρίνουμε πίσω από ένα πρόσωπο ή από μια κατάσταση τι ακριβώς κρύβεται.Αναπόφευχτα θα πέσουμε σε λανθασμένη κρίση και λάθη, που μπορούν να οδηγήσουν σε θλίψη και στενοχώρια.Για παράδειγμα πίσω από έναν περιθωριακό τύπο,ρακένδυτο ζητιάνο ή από τον βλάκα του χωριού όπως συνηθίζεται να λέγεται μπορεί να κρύβεται μία αγία ψυχή.Εμείς το διακρίνουμε; Με ίδιους όρους ισχύει και το αντίθετο.Μορφωμένοι άνθρωποι με γραβάτες που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης να κρύβουν μέσα τους κίνητρα σατανικά.Εμείς το διακρίνουμε; Στην σημερινή κοινωνία που συνεχώς εξατομικεύεται θέλει προσοχή, και οι σχέσεις περισσότερο από ποτέ πρέπει να περνούν ''δια πυρός και σιδήρου''. Γιατί είναι γνωστό ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις περνούν κρίση και οι άνθρωποι συγχυμένοι τις περισσότερες φορές ζητούν βοήθεια σε λάθους τόπους από λάθους ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση οι καλοί και οι κακοί άνθρωποι ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν,αλλά αυτό που δεν θα θέλαμε να υπάρχει σίγουρα είναι η συναναστροφή με ταπεινούς και απλοικούς ανθρώπους διότι όσο περνάει ο καιρός και σπείρεται η σύγχυση, θα τους βρίσκουμε ύστερα από πάρα πολύ ''περπάτημα...'' πιο κάτω υπάρχει μια ιστορία παρμένη από το βιβλίο του ''Πετρου Μπότση ---το δεύτερο θαύμα.''

mitrpdf


Ο Χριστός κατέβηκε στη γη και έδειξε εμπράκτως πως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.Μια διαφορετική αντίληψη από αυτή αναπόφεχτα οδηγεί σε άγχος.Όποιος διαβάζει το ευαγγέλιο και του γίνεται κτήμα, γρήγορα αντιλαμβάνεται την αξία της δεκάρας της φτωχής χήρας,την άρνηση του νεανίσκου να ακολουθήσει τον Κύριο εφόσον πρώτα πουλήσει την περιουσία του.Ξέρετε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι που πασχίζουν για πολλά πέφτουν σε σύγχυση και μαρασμό, και σε κάποια φάση της ζωής μοιραία αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ματαιότητα.

Σ'αυτούς που είναι ολιγαρκείς και έχουν πνεύμα θεού συμβαίνει το αντίθετο.Αισθάνονται πλούσιοι.Αν ρωτήσεις έναν μοναχό
αν του λείπουν αγαθά, εσώψυχα θα σου πει ότι ''απολαμβάνει'' πολύ πιο παραπάνω από όσο έπρεπε..Μια μικρή ιστοριούλα ακολουθεί και ο νοών νοείτο..

Μια μέρα ένας εύπορος πατέρας πήγε το παιδί του να περάσει μια νύχτα με μια πολύ φτωχή οικογένεια, με σκοπό να του δείξει την κατάσταση άλλων ανθρώπων που δεν έχουν πολλά λεφτά για να ξοδέψουν.
Καθώς επιστρέφανε σπίτι τους, ο πατέρας ρώτησε το γιο τι σκέφτεται για την εμπειρία του και αυτός απάντησε:
Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία πατέρα, Έμαθα πως έχουμε ένα σκύλο και αυτοί έχουν τέσσερις, έχουμε μια πολύ όμορφη πισίνα αλλά αυτοί έχουν το ποτάμι, έχουμε ηλιοροφή αλλά αυτοί έχουν τον ουρανό με τα αστέρια και το φεγγάρι. Έχουμε μια όμορφη βεράντα με μεγάλο κήπο μα αυτοί έχουν το δάσος.Ενώ μίλαγε το παιδί, ο πατέρας άκουγε άφωνος όσα έλεγε ο γιος του.Τότε το παιδί πρόσθεσε: Σε ευχαριστώ πατέρα που μου έδειξες πόσο φτωχοί είμαστε! Όταν μετράμε τι είμαστε, το αποτέλεσμα είναι η αντίληψη μας για τη ζωή.
Αν έχουμε αγάπη, φίλους, υγεία, αίσθηση του χιούμορ και πίστη, έχουμε τα πάντα στη ζωή.Σκέψου για λίγο και αποφάσισε αν είσαι φτωχός ή πλούσιος…


Νηστεία είναι η αποχή από συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Νηστεία είναι να τρώμε μικρές ποσότητες από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα και να προσπαθούμε να απέχουμε από κάθε αμαρτία, αφιερώνοντας ταυτόχρονα κάποιο χρόνο της ημέρας στην προσευχή.
Πρώτος ο Χριστός, μας έδωσε το παράδειγμα της νηστείας όταν μετά την βάπτισή του στον Ιορδάνη ποταμό, παρέμεινε νηστεύοντας επί σαράντα ημέρες στην έρημο. Με το παράδειγμά του, ο Ιησούς μας έδωσε την νηστεία ως μία σωματική και πνευματική άσκηση, η οποία δυναμώνει την
θέληση του ανθρώπου και ταυτόχρονα δείχνει την αγάπη του προς τον δημιουργό. Παρακάτω παραθέτουμε χρήσιμο πιστεύω έναν μικρό κατάλογο με όλες τις νηστείες και μη του μήνα Φεβρουαρίου.Για καλύτερη ευκρίνεια πατήστε πάνω στην εικόνα ή αν θέλετε πατήστε αυτόν τον σύνδεσμο.
http://ilanos.pblogs.gr/2010/02/nhsteiologio-febroyarios-2010.html

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.